Oude boerderij verbouwen

Jouw woonboerderij verbouwen? Maak van je oude boerderij een droomhuis!

Boerderijen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in ons landschap, de Nederlandse cultuur en onze geschiedenis. Het is een praktisch ingerichte woon-werklocatie voor nuchtere boeren familie’s met vaak weinig comfort of luxe, laat staan enige CO2 reducerende oplossingen die we nu kennen. Veel van onze klanten maken gebruik van zonnepanelen en vloerisolatie als ze hun boerderij laten verbouwen.

Echter ze voldoen niet aan de maatstaven van wonen en werken van nu en hebben vaak een renovatie nodig om tot 2030 bij de tijd te komen. Alleen waar begin je bij het verbouwen van een oude woonboerderij. Start met het maken van een plattegrond. Een boerderij opknappen vraag om expertise en begeleiding van experts.

Bij oude woonboerderijen heb je vaak te maken met bijgebouwen, een oude schuur, een deel, en soms ook een voorhuis. Dit omtoveren naar een droomhuis komt heel wat bij kijken.

Boerderij verbouwing

Bij het verbouwen van een oude woonboerderij is het belangrijk om vooraf rekening te houden met de originele kenmerken, de historie en de bestaande architectuur. Dat is waar de gemeente vaak bovenop zit als er gesloopt en verbouwd gaat worden aan een bestaande (monumentale) boerderij. Voor jezelf is het fijn om een goed bouwplan te hebben, zodat je weet wanneer wat gaat gebeuren en wat het gaat kosten. Ook om de gemeente mee te krijgen met je plannen en het verkrijgen van de sloop-en eventuele verbouwvergunningen, heb je een goed verbouwplan nodig.

Ga je de boerderij verbouwen, neem dan ook gelijk een globaal plan meer voor je buitenruimte. Soms kun je door een wijziging van inrichting de gevel van de oude boerderij de kijklijnen in je woning verbeteren, waardoor je buiten met binnen verbindt. In het voorbeeld hieronder komt dat straks terug. Soms heb je daar een vergunning voor nodig, zeker als de gemeente je woonboerderij van historisch belang vindt of als het om een rijksmonument gaat.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn de oude constructie van de nieuwe woonboerderij, de vloer en het (rieten) dak en je wilt precies weten welke bekabeling erin zit en hoe deze is aangelegd. Het is verstandig om een constructeur te laten kijken naar je plan en ook een elektriciën inschakelen is verstandig. Ook wil je weten waar de riolering loopt, voordat je graafwerkzaamheden gaat doen, omdat je energieleverancier waarschijnlijk de meterkast een upgrade moet geven om je wasmachine en je oven tegelijk te laten draaien tijdens het opladen van je elektrische auto. Een klik-melding voorafgaand aan de werkzaamheden is aan te raden.

Download 8-delig stappenplan

Met deze tips bereid jij je  uitstekend voor op de verbouwing van je woonboerderij en weet je waar je op moet letten.

Interieurarchitectuur voor woonboerderijen

De toegevoegde waarde van een goede interieurarchitect is het vormgeven van je strenge eisen en wensen aan je woon- en werkomgeving met jouw DNA, zodat je een unieke ruimte krijgt die alleen voor jou is ontworpen. Een goede interieurarchitect maakt niet alleen het unieke ontwerp concept. Een goede interieurarchitect maakt ook de technische tekeningen van het ontwerp, om prijzen aan te kunnen vragen bij uitvoerders, om deze met elkaar te kunnen vergelijken en waar vanaf de gekozen uitvoerders het ontwerp gaan realiseren.

Als de verbouwing klaar is en het stucwerk is droog, komt de afwerking van vloeren, plafonds, muren en het lichtplan. Bij een woonboerderij interieur kun je oude elementen in het zicht laten of zelfs uitlichten. Kleine oude stal buitenramen kun je extra aandacht geven door kleur en verlichting. Oude balken kun je van boven en onder aanlichten voor meer sfeer en als basisverlichting. Als je van oude bakstenen houdt kun je muren afbikken en de haard krijgt een eervolle restauratie met eigentijdse tegels of sausklaar stuukwerk in een mooie kleur. Drinkbakken en stro-ruifen kun je wellicht laten zitten of her- plaatsen en een nieuwe functie geven met beplanting.

Voorbeelden van boerderij verbouwingen en interieurarchitectuur

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je oude boerderij eruit kan zien na de verbouwing.

Met respect voor de boerderij ontworpen we in de keuken met deze glazen pui van hout met staanders, een openslaande deur en een achterdeur naar de bijkeuken, uitgevoerd door Bouwbedrijf Prinsen.

We hebben deze ruimte bij het woongedeelte van de boerderij getrokken voor de realisatie van een kantoor. De balken op het plafond zijn in zicht gebleven en de verlichting is op maat gemaakt.

De royale badkamer kreeg een Velux dakraam, Piet Boon 
tegels tot de nok en verlichting onder het wastafelmeubel.

Het zwarte sanitair is van Wiesbaden.

De keuken en woonkamer lopen in elkaar over met een doorkijkhaard in het midden van beide.

De indeling van de boerderij hebben wij zo aangepast dat alle zichtlijnen nu gericht zijn op het uitzicht op het landgoed. De lampen die hier hangen zijn Eve Living.

Ook de badkamer in de master bedroom kreeg een Velux dakraam en verlichting onder het wasmeubel. De XL vloertegels zijn van Kerastone.

De verdieping is op de dragers van de constructie ontworpen. Hierbij schakelden we een constructeur in.

Het keukenblok van Abbel interieurbouw staat met de kijklijn mee, zodat je aan alle zichtlijnen naar buiten krijgt. Het hout op de keuken is Smoked Walnut.

Het extra daglicht door de gevelwijziging is een verrijking van je leefcomfort.

De vloer is aangebracht door M2 vloeren.

Zorgeloos jouw woonboerderij verbouwen

Je kunt de verbouwing van je woonboerderij zo exclusief maken als je wilt en zolang je het goed plant met uitvoerders, binnen je gestelde budget is de boerderij verbouwing een feestje. 
Als er iets mis gaat, de planning loopt uit, een materiaal wordt te laat of helemaal niet geleverd, dan besef je pas dat er een expert bij moet komen en dan is het vaak te laat. De gemeente grijpt in of je plan moet worden aangepast en dat is een teleurstelling.

Bij het verbouwen van een woonboerderij komt veel kijken. Wij bieden je gratis een 8-delig stappenplan aan voor het verbouwen van een boerderij, inclusief het het moment voor het aanvragen van vergunningen en tips voor het vinden van een geschikte aannemer.

Download 8-delig stappenplan

Met deze tips bereid jij je  uitstekend voor op de verbouwing van je woonboerderij en weet je waar je op moet letten.