Jubileum 20 jaar

JUNI 2018

Wildenberg interieurarchitect Stan buiten fotograaf Stefan Ammerlaan zwart wit

Geschreven door
Stan van den Wildenberg

Wildenberg Interieurarchitectuur: 20 jaar architectonische hoogstandjes waarin persoonlijk contact centraal staat. Een feestje – en terugblik –  waard!

Stan van den Wildenberg wilde na zijn afstuderen aan de kunstacademie maar een ding: aan de slag als interieurarchitect. “Op een kleine zolderkamer kroop ik achter mijn tekentafel, klaar voor mijn eerste eigen opdracht. Deze kondigde zich al snel aan, ik mocht een villa in Leusden ontwerpen. Dit was het begin van een prachtige en enerverende carrière in de architectuur. Ik zie het als een voorrecht om het welzijn van mensen te vergroten met mijn ontwerpen.”

Passie
“Ik heb altijd een passie gehad voor mooie spullen. Nadat ik de meubel-MTS had afgerond startte ik als 17-jarige jongen als meubelmaker. Ik werd al snel bedrijfsleider en kwam veel in aanraking met interieurarchitecten. Dat wat zij deden, wilde ik ook. Ik ging studeren aan de Kunstacademie en daar leerde ik hoe belangrijk het juiste ontwerp van een ruimte is. Wat wordt de functie? Wie gaat de ruimte gebruiken? Welke sfeer moet er komen? Mijn klanten leg ik tegenwoordig graag uit dat de identiteit van een lege ruimte ‘knetter architectonisch’ moet zijn. Want de invloed die een ruimte heeft op hoe we ons voelen is ongekend groot. Wanneer ruimtes goed geordend zijn, dan voelen gebruikers zich rustiger en meer comfortabel. Ruimtes die vloeiend in elkaar overlopen dragen zelfs bij aan een betere balans bij de gebruiker. Ik ben nog elke dag dankbaar dat ik mensen mag helpen bij het ontwerpen van een ruimte waardoor men zich gelukkiger voelt. Zodra de ruimte klopt en af is, dan is het tijd voor styling. Meubels en accessoires versterken de ruimte en de energie die daar hangt.”

Het belang van persoonlijk contact
“Ik ben niet zo’n prater, maar ik luister des te beter. En dat is meteen wat onze klanten waarderen, blijkt uit verschillende klanttevredenheidsonderzoeken. Ik geloof dat het essentieel is om helemaal in de huid van de opdrachtgever te kruipen. Een mooi voorbeeld is dat wij bij aanbestedingen graag eerst intensief kennis willen maken met de opdrachtgever. Wanneer het om een zakelijke klant gaat, dan wil ik een aantal medewerkers spreken. Rondlopen in het pand. De sfeer proeven, vragen waar ruimtes voor gebruikt worden. Ik moet de identiteit begrijpen. Alleen dan kan ik 100% maatwerk leveren en voorkomen we een ‘allegaartje’ dat door iedereen als mooi ervaren kan worden. In de omgang met klanten zijn we heel persoonlijk. Ik ben degene die het eerste bezoek aflegt en naar aanleiding daarvan breng ik, in samenwerking met een collega, de diepere ontwerpvisie in kaart. Vervolgens zorgen we ervoor dat het hele team dat bijdraagt aan een project volledig snapt waarom een ontwerp is zoals hij is. Zo voeren wij intern ook nooit een discussie over of iets mooi of lelijk is. Alles wat wij ontwerpen komt voort uit het persoonlijke en diepgaande contact dat er is, waarbij de functie van een ruimte altijd centraal staat. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat wij in staat zijn om de ultieme woon-werk of leefomgeving voor zowel zakelijke als particuliere klanten te leveren.”

Terugblik
“De afgelopen 20 jaar waren mooi, bijzonder en intens. Mijn vrouw Linda en ik hebben hard moeten werken, gingen ook wel eens niet op vakantie omdat we kozen voor onze passie en de crisis was ook voor ons pittig. Maar, ik zei altijd: ‘We moeten rustig blijven en rechtop blijven staan’, dan staan we na de crisis vooraan in de rij.’ En dat was ook zo. Naast hard werken en veel tijd investeren, waren het vooral mooie jaren die ik nooit had willen missen. Vanaf dag 1 had ik ontwerpvrijheid en zo hebben wij onze normen en waarden kunnen verankeren in ons bedrijf. Het absolute hoogtepunt voor mij was het ontwerpen van het Ondernemersplein voor de Kamer van Koophandel. Deze organisatie had een stoffig imago en wilde daar vanaf. In eerst instantie ben ik vrijblijvend aangeschoven bij een aantal brainstormsessies. Uiteindelijk kwam ik met een plan dat met open armen werd ontvangen. In 2014 openden premier Rutte en mevrouw Jorritsma, destijds de burgemeester van Almere, het eerste Ondernemersplein in Amersfoort. Die dag zal ik nooit vergeten.”

Exclusiviteit
“De komende jaren zal de focus, naast persoonlijke aandacht, vooral liggen op exclusiviteit. We breiden qua mensen niet veel meer uit. Ik hecht waarde aan ons relatief kleine, maar professionele en bevlogen team. Dit zorgt ervoor dat we allemaal up to date zijn wat betreft ieder ontwerpproces. Een interessante ontwikkeling vind ik het vergroten van het welbevinden op de werkvloer. Het nieuwe werken is al lang niet nieuw meer en daarnaast is gebleken dat mensen elkaar live nodig hebben. Kantoortuinen zijn in mijn ogen not done. Kantoren waar mensen zich echt thuis voelen essentieel. Ik geloof dat een combinatie van werkopstellingen, een variatie in hoog en laag zitten en loungegedeeltes daar onderdeel van moeten uitmaken. In een goed ontworpen pand worden mensen creatiever en productiever en zullen ze aan het einde van de werkdag verbaasd op hun horloge kijken: ‘Hé, het is alweer tijd om naar huis te gaan.’ Wildenberg zal de komende jaren voorloper zijn op het gebied van geborgenheid creëren op de werkplek. Een grote aantrekkingskracht van ruimtes is een belangrijke en grote succesfactor.”

Successen moet je vieren!
“Zonder onze trouwe klanten en opdrachtgevers hadden we niet kunnen uitgroeien tot het bureau dat we nu zijn. In mei bestaan we 20 jaar en dat hebben we gevierd! We hebben de kroeg Miles afgehuurd met zicht op De Hof, het centrale plein van Amersfoort en met zicht op het hoofdpodium van het Jazzfestival. Successen moeten we vieren en dat hebben we dan ook zeker gedaan. We zijn dankbaar voor de afgelopen jaren en kijken reikhalzend uit naar alles wat ons de komende jaren te wachten staat. Onze droom is om in de top 5 van toonaangevende architectenbureaus te komen. We zijn in elk geval hard op weg.”

Bekijk hier de foto’s van ons Jubileumfeest.

ANDERE BLOGS