Ieder kantoor verdient maatwerk

MAART 2019

interieurarchitect Stan van den Wildenberg portret foto wart wit
Geschreven door
Stan van den Wildenberg
binnenhuisarchitect ontwerp kantoor systeemwand Planeffect hanglamp Maretti Dream interieurdesign Wildenberg
binnenhuisarchitect ontwerp kantoor met pantry barkruk Hay kokerlamp Gispen interieurdesign van Wildenberg
interieurarchitect Stan van den Wildenberg ontwerpt pentry met Starbucks koffiecorner en vloer Concreet van Desso voor Dimension Data Nederland in Amersfoort
binnenhuisarchitect ontwerp kantoor stoelen Gispen systeemwand Planeffect carpet Modulyss interieurdesign Wildenberg
binnenhuisarchitect ontwerp kantoor hanglamp Gispen stoelen Gispen systeemwand Planeffect vloerbedekking Modulyss interieurdesign Wildenberg
interieur architect Stan van den Wildenberg ontwerpt garderobe kantoor Dimension Data Nederland in Amersfoort

Stan: “Iedere ruimte, ook een kantoor, verdient een ontwerp dat perfect aansluit bij het DNA van een bedrijf.”

Maatwerk begint met een goed gesprek

Stan: “Ik start nooit ‘klakkeloos’ met het ontwerpen van een ruimte. Om echt goed werk te leveren is het voor mij essentieel om met de opdrachtgever in gesprek te gaan en zo te ontdekken hoe men het beste kan werken. Is er bijvoorbeeld een slechte lichtinval? Te weinig werk- of opbergruimte voor medewerkers? Het kan van alles zijn, maar ik wil daar graag van op de hoogte zijn. We starten daarom altijd met een goed gesprek waarin alle wensen en behoeften besproken worden, wij leveren maatwerk: met een ontwerp dat perfect aansluit bij het DNA van het bedrijf.”

Zicht op relaties

“Nadat wij de wensen van de klant helder hebben, volgt de volgende stap: het inmeten en fotograferen van de bestaande situatie. Meestal gaan we in gesprek met de directie omdat zij perfect in staat zijn om alle relaties en afdelingen binnen een organisatie in kaart te brengen en toe te lichten. Dit is voor ons heel belangrijk, want aan de hand hiervan maken wij een zogenaamd relatieschema. Dit schema maakt inzichtelijk wie waar moet zitten om optimaal te kunnen werken.”

The whole package: hard én zacht

“Daarna is het tijd voor de volgende fase: het eisenpakket. Deze spiltsen we op in een ‘harde’ en een ‘zachte’ kant. Met hard bedoelen we in dit geval het functionele gedeelte: facilitaire ruimtes, het organogram en de interne structuur van het bedrijf. Op deze manier zijn wij in staat om te bepalen hoeveel (flex)werkplekken en spreekkamers er moeten komen, welke medewerkers een beroep moeten kunnen doen op privacy nodig en welke teams bij elkaar zitten moeten zitten, bijvoorbeeld. Wanneer we ons richten op de zachte kant, dan komen we weer terug bij de essentie van een ontwerp: het DNA. Door ons nog meer onder te dompelen in de informatie die er is, denk aan marketingstukken en de website, ontstaat er een steeds completer beeld bij hoe het uiteindelijke ontwerp moet zijn. Zo worden wij voorbereid op de volgende fase: het ontwikkelen van de ‘look & feel’. Dit doen we nooit alleen, maar altijd in samenspraak met mensen die de ruimte daadwerkelijk gaan gebruiken. Alle ideeën, die voor ons ontzettend waardevol zijn, vatten we samen in een moodboard. Pas nadat al deze stappen zijn doorlopen kunnen wij weer verder werken aan het uiteindelijke ontwerp.”

“More happiness at work door een perfect passend ontwerp”

Hoe mooier en multifunctioneler een bedrijf is ingericht, des te aantrekkelijker is het voor mensen om er te werken. Een ontwerp bestaat daarom altijd uit de volgende drie onderdelen:

1: De Middenkern:
Trap, lift en ‘natte’ groepen, zoals onder andere het sanitair en de keuken.

2: Het plein:
De plek waar mensen samenkomen. Het hart van een bedrijf.

3: Het Werkgebied:
De ruimtes om het plein heen: ‘gangzones’, werkplekken, concentratieplekken en informele plekken.

Elk onderdeel dient een warm thuisgevoel uit te stralen. Wanneer je warmte en vriendelijkheid uitstraalt en daarnaast ook de juiste faciliteiten aanbiedt, dan heeft dat een enorm versterkend effect op de tevredenheid van zowel de medewerkers als de klanten. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het juiste ontwerp in combinatie met een passende inrichting veel voordelen heeft, zoals:

 • Meer concentratie en motivatie
 • Meer persoonlijk en sociaal contact
 • Meer energie tijdens werk
 • Meer productiviteit en creativiteit
 • Meer onderlinge collegialiteit en een prettige werksfeer

Daarom besteedt Wildenberg graag extra aandacht aan de mogelijkheid om te kunnen ontspannen op de werkvloer en originele en informele werkplekken maken daar altijd onderdeel van uit. Enkele voorbeelden:

 • Een treincoupe voor het voeren van kort en informeel werkoverleg.
 • Een ‘woonkamer’ voor overleg maar ook de plek om te ontspannen en gezellige activiteiten te ondernemen.
 • Kleine vergaderruimtes of (flex)werkplekken in de vorm van tuinhuisjes op een dakterras.

Trends op het gebied van kantoorinrichting:

 • ‘Groene kantoren’ met veel planten
 • Transparante verduistering: geborgenheid binnen, met uitzicht naar buiten.
 • Ontspanning op de werkvloer: los van het beeldscherm en even niet werken. Denk aan darten, biljarten of lezen in een aparte leeshoek.
 • Kleine, intieme vergaderruimtes.

Meer weten wat wij als interieurarchitect voor je kantoor of bedrijf kunnen betekenen?

ANDERE BLOGS